Хърватия нанесе удар по газовото господство на Русия в Европа

Пуснат е в действие LNG терминалът на остров Кърк
4 яну 2021 11:18, Елка Василева
276
Хърватия нанесе удар по газовото господство на Русия в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Хърватия започна на 1 януари 2021 г. да използва терминала за приемане на втечнен природен газ от САЩ, нанасяйки удар по газовото господство на Русия в Европа. За началото на работата на обекта обяви компанията LNG Hrvatska.

Терминалът се намира на остров Кърк. Първата пратка втечнен природен газ от американския завод в Cove Point бе докарана от танкера Tristar Ruby. На 1 януари е започнало претоварването на суровината на съда-регазификатор LNG Croatia, което е продължило до 3 януари.

Платформата Gas Infrastructure Europe регистрира постъплението на газ от LNG Croatia в европейската газотранспортна система от 1 януари, предаде Интерфакс. За първото денонощие в системата са постъпили 4 милиона куб. м газ.

През 2019 г. Хърватия е потребила общо около 2,9 милиарда куб.м, като целия обем е бил доставен от Газпром. Техническата мощност на терминала на остров Кърк е 2,6 милиарда куб.м годишно. Проектът беше разглеждан като възможност Хърватия да се превърне в газов хъб за Централна и Източна Европа и да обезпечи доставките на гориво за съседните страни, пише lenta.ru.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва 725 танкера годишно за да стигне само американски газ. Кога ще стане това!?
224
0
 
1
 
! Отговори
хрватски заврян зет преди 3 години
Ще си избода окото - та тъщата да има едноок зет!
223
0
 
1
 
! Отговори
украински главоpеc преди 3 години
най-сетне да си отдъхнем и ния с дядя Джони от Раша.
222
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Соросняяята се счупи от менте лекции по физика. Жалка работа.
221
5
 
16
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 3 години
Може да е по-скъп но е демократичен газ !Който не иска демокрация ще има санкций !
220
7
 
14
 
! Отговори
Един преди 3 години
На каква цена е американския газ? Като имат пари ,да си купуват скъпа газ. Не си ли купуват американска газ ще има санкции.
219
3
 
11
 
! Отговори
Отмъстителите преди 3 години
Спраямо Русия, сега разиграваме вица:Ще си избода окото - та тъщата да има едноок зет!:):)
218
4
 
13
 
! Отговори
Конспирация преди 3 години
Американците ще се правят че разтоварват докато наливат евтина руска газ за да я продадат на някой балама като Украйна по американска цена :):)Ей това е удар !
217
12
 
3
 
! Отговори
Бивол преди 3 години
До анонимник, газа в тръбите се компресира от много компресорни станции от Сибир до тук и от една за газовоза. Така е и с цената. А Русия е основен враг на НАТО и ние не искаме да финансираме военната й мощ.
216
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газът по тръбите също се компресира, елементарна физика. За да излиза от едната страна, трябва да го нагнетяваш от другата. На всеки 200 км по трасето има компресорни станции. Абсолютно едно и също е дали ще положиш 5000 км тръби или ще построиш газовози за през океана.
215
8
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До БиволТочно. На руските фашисти са им криви винаги евреите, Сорос, прогнилия запад, извънземните :))))))))))))))))))))))))
214
8
 
5
 
! Отговори
Бивол преди 3 години
До Анонимен, с общи приказки достигна до точни "статистики " колко пъти излъгал. И тъй като ми е известна руската имперска тактика на расистко или националистическо противопоставяне, разделяй и владей(пример Македония), ме определи за евреин. Не съм евреин и не смятам евреите за малоценна нация както например любимия ти Хитлер.
213
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"За разлика от вас, нормалните хора се осведомяваме, какво точно пише, и какво е изпуснато и какво значат съответните неща."Абе за разлика от нас на теб звездите ти го говорят и четеш между редовете на ционистката стъкмистика като дявол евагелието, в навечерието на Великден. Смееешник. Комик. Карикатура.
212
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Да докараш газ от Сибир излиза по- скъпо отколкото да го компресираш и пренесеш с танкер отвъд океана. А и добиването на шистова газ е технологично по-евтино"Уж едно невинно изречение, а в него толкова лъжи. Добър си, с 24 думи успя да излъжеш 36 пъти. Евреин си, нали. Не че някой ти вярва де, ама ти се упражнявай.
211
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УМЕН"Не бе , там пише че капацитетът на терминала е 2.6."За разлика от вас, нормалните хора се осведомяваме, какво точно пише, и какво е изпуснато и какво значат съответните неща.Например, на други места пише, че максималния капацитет на съоръжението е 451 840 куб.м газ/час и че понастоящем то е ограничено на 300 хил куб м газ/час, което резултира във въпросния капацитет от 2.6 млрд. куб м газ на година.И така за напъните ви.
210
5
 
9
 
! Отговори
Лили Василева преди 3 години
Ще получат и финансово заметресение след тектоничното. Явно и техните политици са американски капиталистически *** и ***
209
9
 
7
 
! Отговори
публиката преди 3 години
Всичко което е добре за Русия е вредно за България. Хърватия го знае много по рано. Тито хърватинс така ги е учел и не е грешил.
208
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа, ясно, значи глупавите хървати добиват газ на сушата, карат го до терминала на пристанището, там го преточват няколко пъти по разни Бидони незнайно с каква цел и после го връщат обратно в тръба на сушата за износ. АХАХАХАХАХАХАХАХАХАе те такава идиотия за Пулицър, Оскар и Нобел едновременно може да сътвори само увълчил се от глад сорросоид неполучавал центове от месеци. АХАХАХАХАХАХАХАХА
207
7
 
7
 
! Отговори
Бивол преди 3 години
Тук руските агенти лансират тезата,че руската газ е по-евтина от американската. Това разбира се е дезинформация. Само помислете, че цената на газта се определя до голяма степен от транспортните разходи. Да докараш газ от Сибир излиза по- скъпо отколкото да го компресираш и пренесеш с танкер отвъд океана. А и добиването на шистова газ е технологично по-евтино.
206
6
 
6
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
"Терминала в Хърватия има капацитет надвишаващ нуждите на страната от 2.9 млрд. куб м. на година."Не бе креетен лъжлив, там пише че капацитетът на терминала е 2.6. Ако беше Пинокио носът ти щеше да е по-дълъг от Бурж Халифа в Дубай. Сорросоиден смооотаняк.